De stichting Privacy First wil dat de Nationale Politie afziet van ’spionagechips’ in kentekens van auto’s.  Die voor iedere automobilist verplichte, op afstand uitleesbare chip die op de openbare weg continu uitgelezen wordt, zou tegen kentekenfraude de oplossing zijn.

Navraag door Privacy First leert dat de kentekenchip onderdeel is van een veel groter plan om alle wegen in Nederland uit te rusten met portals met meetapparatuur. Deze portals registreren 24 uur per dag alle auto’s en daarmee de bewegingen van alle burgers in de openbare ruimte. Tevens wordt volgens PF voorzitter Bas Filippini nieuwe regelgeving voorbereid die naast de chip op het kenteken ook nog een chip in de auto zelf verplicht stelt. In de basisopzet worden dan meer dan 60 gegevens geregistreerd, die worden opgeslagen in een Europese databank. 

Privacy First ziet echter een groot gevaar in het optuigen van een landelijk controlesysteem om de bewegingen in de openbare ruimte van alle Nederlanders te kunnen volgen. ”Wij vinden de verplichte spionagechip disproportioneel en niet passen in een fatsoenlijke democratische rechtsstaat”, zegt voorzitter Bas Filippini. ”Het project wordt verkocht als oplossing voor identiteitsfraude en criminaliteit met kentekens, om de burger mee te krijgen maar is gewoon de zoveelste poging om burgers volledig te kunnen registreren in de openbare ruimte, wat ook al gebeurt met de ov-chipkaart. Het kenteken wordt de volgende elektronische enkelband voor iedere burger.”

Filippini twijfelt ook aan de 40.000 gevallen van kentekenfraude en denkt dat de cijfers als smoes worden gebruikt om de chip in te kunnen voeren. ”Navraag over het feitelijke probleem geeft bij geen enkele instantie duidelijkheid over de veronderstelde 40.000 gevallen. Het cijfer kan niet worden bevestigd. En zelfs bij een schatting van 40.000 kentekens op een totaal van 18 miljoen auto’s, is het de vraag of de privacy van de gehele samenleving hiervoor opgeofferd dient te worden.”

Een politierapport uit 2013 maakte eerder al bekend dat criminelen over twee drukpersen en duizenden blanco kentekenplaten zouden beschikken, waarmee ze valse kentekens kunnen maken. Sinds 2001 zouden bij kentekenplaatfabrikanten zestig inbraken zijn gepleegd. Bijna 30.000 blanco kentekens zouden daarbij zijn gestolen. Voor criminelen heeft het zelf drukken van de platen grote voordelen ten opzichte van diefstal. Na diefstal doet de eigenaar aangifte bij de politie en wordt een kenteken als gestolen geregistreerd. Een gekopieerd kenteken blijft onopgemerkt en kan veel langer worden gebruikt.


Alles bij de bronnen; Metro1, Metro2 & nog meer hierover bij PrivacyFirst en deze eerdere posting, deze of deze