De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft de afgelopen weken met succes een ANPR-auto (een voertuig dat is uitgerust met een kenteken-herkenningssysteem) ingezet tegen woninginbraken. In totaal werden zeventien personen aangehouden voor wisselende feiten zoals heling, inbraak, diefstal, wapenbezit, rijden onder invloed en bezit van inbrekerswerktuigen.

Vergeleken met vorig jaar lag het gemiddeld aantal inbraken een stuk lager gedurende de twee weken dat de ANPR-auto in ingezet.

In week 46 en 47 heeft de politie in goed overleg met burgemeester Frits Naafs een ANPR-voertuig (Automatic Number Plate Recognition) ingezet om kentekens te scannen. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor toestemming gegeven. In het kentekenherkenningssysteem staan kentekens opgeslagen. Dit zijn kentekens van voertuigen van personen die eerder onder verdachte situaties zijn gecontroleerd, of van personen die nog boetes hebben openstaan. Daarnaast bevat het systeem kentekens van voertuigen van woninginbrekers uit het hele land, die eerder zijn aangehouden voor woninginbraken. Zodra het systeem binnen de gemeentegrenzen een “verdacht” kenteken herkent, wordt de bestuurder gecontroleerd.
 
Inwoners hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy. Het systeem is nadrukkelijk niet gericht op kentekenregistratie. Er werd alleen gescand en er werden geen gegevens opgeslagen. Alleen wanneer een voertuig de ANPR-auto passeerde en er sprake was van een match met de in het systeem ingevoerde kentekens, werden de bestuurder en overige inzittenden gecontroleerd.

Willem van de Vliert, teamchef van de politie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, en burgemeester Frits Naafs geven aan tevreden te zijn met deze actie en de behaalde resultaten.

Alles bij de bronnen; CCV & Heuvelrug