De nieuwste versie van het zogeheten SIAM (Sistema Automático de Reconocimiento de Matrículas) wordt geïnstalleerd bij de grensovergangen van Ceuta, Melilla en La Línea de la Concepción en de havens van Barcelona, Alicante, Almeria, Motril, Malaga, Algeciras, Tarifa, Ceuta en Puerto del Rosario op Fuerteventura. In de haven van Melilla beschikt de Guardia Civil over een mobiele variant van SIAM.

Het systeem herkent kentekenplaten uit verschillende landen en controleert binnen vier seconden of het voertuig dat de grens over gaat gestolen is, een valse kentekenplaat heeft of aangepast is, bijvoorbeeld als de auto van kleur is veranderd. Het systeem gebruikt een videosysteem om de nummerplaat op te nemen en stuurt deze naar een van de servers van de Spaanse Guardia Civil, die de informatie verifieert en in geval van een afwijking een waarschuwing verstuurt. SIAM kan kentekenplaten van iedere vorm of kleur registreren met een nauwkeurigheid van 98 procent en bij snelheden tot 180 kilometer per uur.

Het proces gaat snel en is transparant voor gebruikers. Als er niets verdachts is met het kenteken, dan gaat de slagboom open en kan het voertuig zonder oponthoud zijn weg vervolgen. In het andere geval ontvangt de agent ter plekke een melding op zijn smartphone.   

Alles bij de bron;  AutomGids