Als het aan Belangenvereniging Tankstations (BETA) ligt wordt het vastzetten van kentekenplaten met popnagels om diefstal te voorkomen verplicht bij de APK. BETA onderscheid drie types benzinedieven waaronder die met valse kentekens. 

Door een nieuw systeem is het voor pomphouders nu al makkelijker om benzinedieven met valse platen te ontmaskeren. Door dat nieuwe systeem krijgt de tankhouder een seintje als iemand bij de pomp in een auto-kenteken-combinatie rijdt die niet klopt volgens het RDW-register: een kenteken dat geregistreerd staat als zwarte Volkswagen maar in een rode Opel zit, bijvoorbeeld. Dan kan de pomp worden afgesloten. Een andere manier om fraude te voorkomen is het zo stevig vastzetten van de kentekenplaten, dat ze niet meer kunnen worden gestolen.

Landelijke cijfers over het aantal kentekendiefstallen worden niet door de politie bijgehouden. Het aantal benzinediefstallen wel, en dat zou de laatste tijd exponentieel hard zijn gestegen. Dat beeld is echter vertekend, omdat sinds oktober wordt gewerkt met een nieuw systeem: het Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (Soda) dat automatisch een incassoprocedure start nadat een pomphouder aangifte heeft gedaan. Daardoor is het aantal meldingen fors omhoog gegaan.

Alles bij de bron; Telegraaf