De Belastingdienst en politie maken elk jaar 3 miljard foto's van kentekens. De foto's worden gemaakt door kentekencamera's. De camera’s maken gebruik van automatische nummerplaatherkenning (ANPR) en kunnen nummerplaten in seconden met een lijst van gestolen voertuigen en auto’s van verdachte personen vergelijken. Ook de Belastingdienst maakt gebruik van de camera's, bijvoorbeeld om te controleren of leaserijders niet meer privékilometers rijden dan ze opgeven of om belastingontduikers op te pakken.

De betreffende camerabeelden geven echter een zeer gedetailleerd inzicht in het verplaatsingsgedrag van automobilisten. Advocaat Guido de Bont spande namens een client een procedure aan. Daarin stond de vraag centraal of deze wijze van gegevensverwerking wel voldoet aan de eisen die daaraan op grond van de Europese jurisprudentie worden gesteld. Volgens De Bont is nergens in de wet opgenomen dat de Belastingdienst een dergelijke vergaande bevoegdheid heeft.

Hij krijgt bijval van in een advies (pdf) van de Advocaat-Generaal en die heeft het cassatieberoep van De Bont dan ook gegrond verklaard. "Het gevolg is volgens de Advocaat-Generaal dat de met de ANPR-camera's verkregen gegevens niet mogen worden gebruikt bij het opleggen van de naheffingsaanslagen aan belanghebbende. Ook overweegt de Advocaat Generaal dat de Hoge Raad de zaak zelf kan afdoen, hetgeen zal moeten resulteren in het vernietigen van de naheffingsaanslagen", zo stelt de advocaat op zijn eigen website. Het gaat hier echter om een advies aan de Hoge Raad, die zich hier vervolgens over zal buigen.

Alles bij de bron; Security