Het is niet zeker of het plan van minister Opstelten om alle kentekens van passerende automobilisten op te slaan juridisch haalbaar is. Het wetsvoorstel dat het bewaren van camerabeelden bij wegen mogelijk maakt, botst volgens juristen mogelijk met de Europese privacyregels. 

De hoogste rechterlijke instantie van de Europese Unie verklaarde dinsdag de opslag van bel- en internetgedrag door providers ongeldig. Die uitspraak kan gevolgen hebben voor het wetsvoorstel omdat ook daar geen selectie wordt gemaakt maar een ieders gegevens worden opgeslagen.

"Het Hof vindt dat een grote inbreuk op de privacy, waar een aantal duidelijke waarborgen voor nodig zijn. Dat ontbreekt in het wetsvoorstel van kentekenregistratie", zegt advocaat Wouter Dammers van Lawfox.

De Tweede Kamer heeft een debat donderdagavond over de opslag van camerabeelden van voertuigkentekens uitgesteld in verband met een opmerkelijk vonnis van het Europese Hof van Justitie over het verplicht opslaan van telecomgegevens. De uitspraak van het hof is volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) niet van toepassing op zijn wetsvoorstel voor de opslag van kentekengegevens, zo schreef hij donderdag aan de Tweede Kamer. Maar volgens D66 is dat "een paniekantwoord'' en met steun van andere fracties is de behandeling toch opgeschort. 

Alles bij de bronnen; SecManagement & AutoWeek


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha