Debtscan scant voertuigen door heel Nederland. Iedere week wordt er in een nieuwe regio gescand. Leendert Moerland vraagt zich af of dit wel zomaar mag.

"Afgelopen 30 December zag ik op de Wibautstraat en omgeving in Zaandam een auto rijden van Debtscan. Deze auto reed alle straten door en scande zo alle kentekens van voertuigen die geparkeerd stonden. Kan iedereen maar kentekens gaan scannen en de bij het kentekens behorende adresgegevens opvragen en opslaan?

Het lijkt mij dat Incassobedrijf Debt-scan de privacy schendt van duizenden Zaandammers door willekeurige foto’s te maken van nummerborden van geparkeerde auto’s."

In augustus 2013 schreven de Telegraaf en Webwereld nog over de werkzaamheden van Debtscan. Volgens experts mocht dat helemaal niet.  
Privacywaakhond Privacy First liet aan de Telegraaf weten twijfels te hebben bij het feit dat het bedrijf de foto’s van de nummerborden niet zou bewaren. Privacyspecialist en advocaat Christiaan Alberdingk Thijm gaf aan dat het scannen van auto’s en verwerken van persoonlijke gegevens in strijd zou zijn met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Dichtbij nam contact op met het CBP naar aanleiding van dit meeschrijfartikel. Een woordvoerder laat weten op het moment niets te kunnen zeggen. "Ik kan wel zeggen dat de zaak onze aandacht heeft", aldus de woorvoerder. Dichtbij houdt contact met het CBP bij ontwikkelingen.

Alles bij de bron; Dichtbij

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha