Een bedrijf rijdt in Nederland rond met scanauto’s die kentekens detecteren aan de hand van infraroodbeelden. Daarmee spoort het particuliere bedrijf schuldenaars op voor deurwaarders. Deurwaarders huren Debtscan in om de auto’s van mensen op te sporen die een schuld open hebben staan. Het bedrijf ontvangt hiervoor persoonsgegevens van de deurwaarder, die worden geregistreerd ten behoeve van de scanactie. Debtscan gaat aan de hand van NAW-gegevens die een incassobureau doorspeelt op zoek naar het ‘verhaalsobject’, oftewel de auto.

De scanwagens negeren volgens Debtscan de kentekens van gescande auto’s in de buurt van de schuldenaar die niet van de personen zijn waar naar wordt gezocht. Op de website van het bedrijf staat te lezen: “Alle kentekens waarvoor Debtscan geen zoekopdracht heeft ontvangen, worden noch in de scan auto’s noch in onze database op duurzame wijze opgeslagen.”

“De auto werkt met vier camera’s die infrarood flitsen”, legt Marcel van Toer van Debtscan uit. “Daardoor komen er zwarte foto’s terug waar de reflecterende nummerplaat in oplicht.” Per uur worden zo’n 1000 tot 1500 foto’s vergeleken met een tabel van schuldenaren.

“Een tweede foto wordt in het normale spectrum gemaakt en die wordt ook teruggestuurd naar de back office. Deze record wordt vervolgens uit de scanauto verwijderd en op kantoor gewist als ze niet voorkomen in de tabel.”

“Die gegevens worden daarna niet bewaard. Daar hebben we verder ook helemaal niets aan”, aldus Van Toer. Het bedrijf meldt op zijn website dat het foto’s die gemaakt worden op de openbare weg onbeperkt mag bewaren, maar dat deze afbeeldingen maximaal twee maanden worden opgeslagen.

Een kenteken is een persoonsgegeven en daarom moet Debtscan geregistreerd staan als gegevensverwerker bij het College Bescherming Persoonsgegevens, maar in het register van het CBP ontbreekt het bedrijf.  “Dat had inderdaad eerder gemoeten, maar dat was een foutje. We kunnen elk moment live in het register verschijnen.”....

...De melding bij het College bescherming persoonsgegevens is gisteren binnengekomen, meldt woordvoerster Koosje Verhaar van het CBP. “Het bedrijf verwerkt strafrechtelijke gegevens en dat mag niet zomaar, want dat is een zogeheten ‘risicovolle verwerking’. Daar moet eerst een voorafgaand onderzoek naar gedaan worden.” Een bedrijf mag niet met de verwerking van gegevens beginnen vóórdat dit onderzoek is afgerond, dus Debtscan heeft de afgelopen tijd niet volgens de regels gehandeld. "Een van de vereisten is dat de verwerking eerst bij het CBP gemeld en dat een voorafgaand onderzoek door het CBP is gedaan.”

Debscan spreekt tegen dat het gaat om strafrechtelijke gegevens. Volgens Marcel van Toer van het bedrijf gaat dit om activiteiten die in de toekomst worden ontplooid. Dat is onduidelijk doorgegeven aan het CBP. "Dat is met de aanvraag op één hoop gegooid, vandaar de verwarring."

Alles bij de bronnen; Webwereld1 & Webwereld2

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha