EPD

Opnieuw EPD-ophef; voor onderzoek naar patiëntregistratie zou een zorginstituut te veel gegevens ontvangen waardoor patiënten zijn te herleiden. Maar de gevreesde databankcombinatie is niet gemaakt.

Een zorgonderzoekinstituut ontvangt patiëntgegevens die niet zijn geanonimiseerd, stelt De Telegraaf vandaag. Uit een paar beperkte datasets kan de identiteit van patiënten namelijk worden herleid, zo toont ook wetenschappelijk onderzoek aan. Met verschillende, op het oog anonieme, gegevens kan de identiteit van patiënten worden herleid, stelt onderzoeker Matthijs Koot van de Universiteit van Amsterdam. Hij voerde onderzoek uit naar het linken van datasets en met informatie als geboortedatum en behandeldatum. Tachtig procent van deze dossiers zouden al herleidbaar zijn op basis van geboortedatum, postcode en geslacht. 

Het bericht kwam aan het rollen, omdat een IT-uitvoerder voor de zorg, Labelsoft, zich afvroeg of er niet te veel gegevens door het Nivel worden gecontroleerd. Het instituut verzamelt namelijk nog meer data in een steekproef om te kijken of de aangeleverde gegevens kloppen.  Volgens Nivel worden deze gegevens niet verzameld voor de meting die de hoogte van de vergoedingen voor artsen gebruikt. De vraag blijft echter of er voor de controle van de scan niet te veel gegevens worden gevraagd. 

Alles bij de bron; Webwereld