EPD

SP wil parlementair onderzoek EPD

De SP-fractie in de Tweede Kamer wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de gang van zaken rond het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat de Kamer antwoord moet vinden op vragen als hoe dit heeft kunnen gebeuren. Inmiddels is 300 miljoen euro gestoken in het systeem.

Lees alles bij de bron; automatiseringsgids

 

CBP wil spoedwet voor regionale EPD's

"Er is nu een groot probleem omdat de Eerste Kamer het landelijke patiëntendossier definitief afwijst", zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). "Nu is er geen wettelijke grondslag voor het opnemen en uitwisselen van patiëntgegevens, landelijk noch regionaal." 

"De minister kan alsnog een wettelijke basis maken voor de regionale EPD's", zegt Kohnstamm. "Dan moet ze nu met een spoedwet komen. Anders moeten de zorgverleners expliciet toestemming vragen aan hun patiënten."

Lees alles bij de bron; zorgvisie

 

Eerste Kamer torpedeert EPD (persbericht PrivacyFirst)

Na 14 jaar en 300 miljoen euro aan investeringen is het landelijke EPD nu aangeland waar het jaren geleden al had moeten zijn: op de Schroothoop der Draconische Wetten. 

Voortschrijdend inzicht? Wie zal het zeggen... In elk geval past deze ontwikkeling in een bredere trend die het laatste jaar gaande is en waarin de politiek steeds meer oog lijkt te krijgen voor de privacy van haar burgers. Privacy First juicht deze ontwikkeling toe en verwacht dat er nog vele andere privacyschendende wetten getorpedeerd zullen worden.

Lees alles bij de bron; privacyfirst