EPD

Het wordt dinsdag weer eens ouderwets spannend voor minister Schippers in de Eerste Kamer. Daar wordt gestemd over medische kwesties: moet u voortaan toestemming geven voordat uw huisarts uw dossier mag delen met het ziekenhuis? En mag u zelf uw dossier inzien als u dat wilt?

Dit alles vloeit voort uit de ondergang van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD), vijf jaar geleden alweer, in diezelfde Eerste Kamer. Nadat daar een slordige 300 miljoen euro in was gestoken, stemde de Eerste Kamer tegen omdat de veiligheid in twijfel werd getrokken. Maar dat was uiteraard niet het einde van de gegevensuitwisseling.

Verslaggever Gijs Herderscheê: 'Het systeem is nog steeds in de lucht. Huisartsen, apothekers en ziekenhuizen houden dat draaiend. Van de apothekers, huisartsen en ziekenhuizen is ruim 90 procent aangesloten.' Bovendien zijn er ook nog andere systemen in de lucht. Zo hebben zorgverleners in Almere, Zoetermeer en Limburg systemen die met elkaar kunnen praten buiten het 'schakelpunt' om. De wijkverpleging, verpleeg- en verzorgingshuizen hebben ook hun eigen systemen opgezet. Herderscheê: 'Zo bloeien duizend bloemen.'

Maar nog niet wettelijk vastgelegd zijn de spelregels voor al die uitwisselingen. Daar voorziet dit nieuwe wetsvoorstel in. Bovendien legt het het een boete van liefst 500 duizend euro of 10 procent van de jaaromzet op aan verzekeraars die onbevoegd uw dossier inzien. En precies daar wringt het voor een deel van de senaat, zoals GroenLinks. Want in een ander voorstel wil Schippers de verzekeraar bij hoge uitzondering in het kader van fraudeonderzoek juist toegang geven tot een medisch dossier. Is dat niet hoogst inconsequent? 

Onzin, zegt Schippers over die kritiek, want bij die verzekeraars gaat het in feite om artsen, in dienst van de verzekeraar, die gebonden zijn aan het medisch beroepsgeheim. Spraakverwarring ligt dus op de loer, ook waar het om privacy gaat. Want wat als de patiënt straks zelf zijn digitale dossier kan 'binnenhalen'. Dat is link want dan valt de arts weg als hoeder van het beroepsgeheim, meent bijvoorbeeld de SP. Die partij is bang dat patiënten te scheutig worden met het delen van hun gegevens en dat derden misbruik zullen maken van die situatie. 

En zo wordt het nog spannend, dinsdag bij de stemming. VVD, PvdA en CDA zijn weliswaar voor maar dat zijn nog vijf stemmen te weinig. Die komen niet van PVV (9 zetels), SP (ook 9), GroenLinks (4) of de Partij voor de Dieren (2). D66 kan de doorslag geven met 10 zetels maar die fractie was in het debat ook al erg kritisch. Het wordt hoe dan ook met de hakken over de sloot. 

Bron; Volkskrant