EPD

GGZ Nederland roept zorginstellingen op om via een omweg toch weer intieme behandelgegevens te delen met een externe databank, Stichting Benchmark GGZ (SBG). De brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg doet dat op basis van een juridisch advies waarin staat dat het onzeker is of dat wel mag. Volgens dat advies riskeren instellingen op deze manier rechtszaken. 

Het gaat om vragenlijsten die patiënten invullen aan het begin en eind van een behandeling, met daarin gegevens over suïcidaliteit, depressie, angsten en seksualiteit. Namen, postcodes en burgerservicenummers zijn wel afgeschermd. Met deze gegevens, zogeheten Rom-data (Routine Outcome Monitoring), meet de SBG de kwaliteit van behandelingen.

Dit voorjaar stopten 175 instellingen met het delen van deze data nadat minister Edith Schippers (VVD, volksgezondheid) liet weten dat hier geen wettelijke grond voor is. Patiënten werd niet om toestemming gevraagd, terwijl die volgens Schippers wel moet worden gegeven. De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt momenteel of de privacy van patiënten is geschonden.

De discussie over het delen van behandeldata heet onder psychiaters inmiddels de ‘Rom-soap’. Het gaat er verhit aan toe en aan beide zijden zijn actiegroepen actief: Stop Rom aan de ene kant en Red Rom daartegenover. “Dit is een burgeroorlog geworden, over de hoofden van patiënten heen”, zegt psychiater en jurist Coby Groenendijk van Stop Rom. De groep zegt binnenkort juridische stappen te ondernemen tegen GGZ-instellingen die zonder toestemming medische informatie delen.

Alles bij de bron; Trouw