EPD

Als er geen actie wordt ondernomen, bestaat het medisch beroepsgeheim over enkele jaren niet meer. Met deze boodschap lanceren privacy-organisaties Platform Burgerrechten en Stichting KDVP deze week de campagne “Behoud Beroepsgeheim”.

VWS wil dat Mitz voor alle patiënten en zorgaanbieders in Nederland het register voor toestemmingen wordt.

Het doel van Mitz is om alle verschillende manieren om de toestemmingskeuzes vast te leggen overbodig te maken. Daardoor moet de patiënt meer overzicht en regie krijgen. Tegelijkertijd moet het voor de zorgprofessional eenvoudiger worden om te zien welke gegevens wel of niet gedeeld morgen worden.

Mitz regelt dat voor alle zorgsectoren.

Volgens de privacy-organisaties maakt Mitz medische gegevens voor grote groepen zorgverleners toegankelijk, zonder dat de dossierhoudend arts kan controleren wie voor welke reden gegevens uit diens dossiers opvraagt. Daardoor wordt het medisch beroepsgeheim geschonden.

De organisaties, eerder betrokken bij de rechtszaak tegen SyRI en de rechtszaak van Vertrouwen in de GGZ, constateren dat het medisch beroepsgeheim meer dan ooit onder druk staat door de datahonger van overheden en bedrijven. Hierdoor worden keuzes gemaakt voor beleid en technologie waarin het medisch beroepsgeheim en de patiëntprivacy ondergeschikt wordt gemaakt aan politieke en commerciële doeleinden.

Namens VZVZ, de beheerder van Mitz, reageert een lezer als volgt op bovenstaand artikel:

In Nederland geldt een opt-in systeem voor de uitwisseling van medische gegevens. Dit betekent dat zorgaanbieders alleen gegevens beschikbaar mogen stellen als een patiënt uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven. Mitz is een systeem dat de opt-in benadering volledig ondersteunt en voldoet aan alle geldende wetten en regels. 

Mitz geeft de burger niet alleen rechten, maar ook daadwerkelijk regie en zeggenschap. Zo kan elke burger met DigiD toestemmingskeuzes vastleggen voor de uitwisseling van medische gegevens tussen behandelaren. Mitz biedt ook maximale transparantie aan de burger. Deze kan precies volgen of een zorgaanbieder een toestemmingskeuze heeft geraadpleegd. Voor meer informatie kijk op http://www.MijnMitz.nl.

Alles bij de bron; Skipr