Na kritiek van psychiaters, hoogleraren en encryptiedeskundigen stelt nu ook de Nederlandse Zorgautoriteit dat de patiëntgegevens in de grootste medische databank van Nederland niet anoniem zijn. Is er behalve minister Schippers nog iemand die het DIS vertrouwt?  

Platformdeelnemer KDVP stelt al sinds ze in 2008 met een groep psychiaters en psychotherapeuten een bodemprocedure startte tegen de verplichte aanlevering van diagnose-informatie, dat de gegevens in het DIS niet privacy-proof zijn. In een documentaire van Zembla van vorig jaar uitten hoogleraren en encryptiedeskundigen forse kritiek op de database en de verplichte aanlevering van behandelinformatie.

Nu geeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), als marktmeester van de zorg één van de grootste gegevensafnemers van het DIS, tegenover de rechter aan dat ze de gepseudonimiseerde medische gegevens die ze uit het DIS gebruikt niet inzichtelijk kan maken, omdat deze te herleiden zouden zijn naar een individueel persoon.

Het DIS is gevuld met informatie over zorgbehandelingen van miljoenen Nederlanders en is een databron voor allerhande markt- en beleidsanalyses in de zorg. De databank is al sinds haar invoering een pijnlijk dossier voor privacytoezichthouder College Bescherming Persoonsgegevens, die zo’n tien jaar geleden onder zware druk van het ministerie van Volksgezondheid akkoord ging met de centrale opslag van behandelgegevens. Het DIS is “zowel qua omvang, dekking als inhoud een van de meest risicovolle verwerkingen binnen Nederland”, zo stelde het CBP in 2006 tegenover het ministerie van Volksgezondheid (PDF).

Gaat het CBP als nationale privacywaakhond nu wel een krachtig statement doen over dit onderwerp, en oproepen tot actie? In het licht van de eisen die de privacytoezichthouder stelde bij de invoering van het systeem, en de recente uitspraak van de NZa zou dat niet ongepast zijn.

Alles bij de bron; PlatfBeschBurgerrechten


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha