De epd-leveranciers werken hard aan de integratie van het epd met e-health, als apps, zelfmeetapparatuur en persoonlijke gezondheidsdossiers (PGD). In een marktinventarisatie van M&I-Partners vertellen de leveranciers hoe zij tegen de ontwikkelingen aankijken en wat zij nu al doen op het gebied van e-health in combinatie met hun epd.

De opstellers van de marktinventarisatie zien dat e-health steeds vaker deel uitmaakt van de behandeling van patiënten. 'Hoewel de verwachtingen hoog zijn, zien we op dit moment vooral nog pilots en helaas nog weinig integratie tussen e-health-oplossingen en bestaande epd's in ziekenhuizen. Veel e-health-oplossingen of apps zijn vooralsnog losstaande oplossingen die de patiënt vaak zelf gebruikt. Denk aan de vele zelfmeetapparaten die gegevens over je gezondheid verzamelen.' 

Vanwege databetrouwbaarheid, koppelingen, uitwisseling en beveiliging zou het handiger zijn als e-health als bewezen "verlengstuk" zou functioneren van de bestaande epd/ZIS-oplossingen, menen de drie onderzoekers. 'De partijen spelen op verschillende manieren in op deze ontwikkelingen... De verscheidenheid kan leiden tot een war of platforms.' Adams, Bonnee en Van Luxemburg vroegen zich daarom af op welk paard epd/ZIS-leveranciers wedden en of zij plannen hebben om zelf oplossingen op de markt te brengen. Het resultaat is zichtbaar in de marktinventarisatie.

Die laat zien dat er nog veel 'gaten' zitten in het marktaanbod van de epd-leveranciers op het gebied van integratie tussen het epd met e-healthapps, zelfmeetapparatuur en PGD's. De marktpartijen houden er ieder een eigen visie op na. Ze delen wel de mening dat de rol van standaarden en een voldoende open architectuur cruciale factoren zijn om e-health op een hoger plan te krijgen.

Alles bij de bron; ZorgVisie [uitgebreid artikel]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha