De politie heeft 'achterdeur' toegang tot medische dossiers ondanks eventuele opt-out, zegt parlementslid David Davis. Hij zegt dat de politie in staat is om centrale NHS-database te benaderen zonder een gerechtelijk bevel. Critici waarschuwen voor een  catastrofale vertrouwensbreuk.

David Davis MP, een voormalige schaduw minister van Binnenlandse Zaken, vertelde de Guardian hij heeft vastgesteld dat de politie in staat is om toegang te krijgen tot de medische dossiers van de patiënten bij het onderzoeken van ernstige misdrijven, zelfs als ze voor de opt-out in de nieuwe database hadden gekozen.

Dat betekent dat de medische data  van de gehele Britse bevolking in een enkele opslagplaats opgeslagen ligt.

In het verleden moest de politie de huisarts  op sporen van een aangehouden verdachte en naar de rechter voor een bevel tot openbaarmaking. Nu, zijn ze in staat om het NHS informatie centrum te benaderen dat de records bijhoudt. "Het idee dat de politie in staat is om informatie uit een centrale database op te vragen zonder een bevel ondermijnt een lang gekoesterde geloof in de vertrouwelijkheid van de arts-patiënt relatie volledig," zei hij. De records bevatten psychische aandoeningen, voorgeschreven medicijnen, evenals roken en drinkgewoonten - en is opgebouwd uit gegevens van de huisarts en gekoppeld aan ziekenhuisgegevens.

Phil Booth van medConfidential, die campagnes vooerde voor medische privacy, vertelde de Guardian: "Dit is precies het gevaar wanneer je een gigantische database van zeer gevoelige informatie over mensen creërt - allerlei andere mensen willen er in grasduinen, met inbegrip van de overheid. "Er is altijd nog een goede reden om te gaan graven, maar niemand denkt aan de catastrofale schending van vertrouwen. "

"Het gebrek aan onafhankelijk toezicht en transparantie is wat het meest zorgwekkend. Mensen vertrouwen hun huisarts, maar wie heeft oooit gehoord van de Health and Social Care Information Centre of de vier mensen die toegang tot al onze medische gegevens bewaken?"

Alles bij de bron; theGuardian [Thnx-2-Niek] (googliaans vertaald)

Nederlandse artikelen; RathenauSargasso, WebWereld

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha