De Nederlandse Spoorwegen (NS) en VodafoneZiggo hebben honderdduizenden klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. De bedrijven werken namelijk samen met marktonderzoeker Blauw, en bij een softwareleverancier van dat bedrijf hebben buitenstaanders toegang gekregen tot persoonlijke data.

“Afhankelijk van het onderzoek waaraan de klant heeft deelgenomen kan het gaan om persoonsgegevens zoals naam, e-mailadres en telefoonnummer. Het gaat niet om financiële gegevens of wachtwoorden”, meldt de NS. De mogelijk gelekte gegevens gaf NS aan marktonderzoeker Blauw, dat daarmee uitnodigingen kon versturen om mee te doen aan een enquête.

Niet alleen NS is de dupe. Het datalek treft meer bedrijven, waaronder VodafoneZiggo. Een woordvoerder van Blauw zegt dat personen van buitenaf mogelijk bij de gegevens konden van 14 opdrachtgevers. 

Vanwege het mogelijke datalek vraagt de NS klanten extra op te letten voor phishing. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich in e-mails of appjes voor als iemand anders om wachtwoorden of andere gevoelige informatie buit te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een e-mail uit naam van een bedrijf te sturen. 

Alles bij de bron; MeldpuntMax