156 bedrijven en organisaties hebben inmiddels aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder voor privacy, doorgegeven dat gegevens van hun klanten mogelijk op straat zijn komen te liggen als gevolg van een groot datalek bij softwareleverancier Nebu. Dat laat de waakhond dinsdag weten. 

De privacywaakhond sluit niet uit dat meer bedrijven en instanties zich zullen melden. Daarom raadt AP bedrijven aan om zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheid bij het doorgeven van persoonsgegevens. "Ik denk dat dit datalek wel aantoont op welke schaal dit gevolgen kan hebben. Het is daarom ook belangrijk dat bedrijven mensen om wie het gaat snel informeren over het lek als ze dat nog niet hebben gedaan", aldus een woordvoerder van de toezichthouder.

Tegelijkertijd laat Marktonderzoeksbureau Blauw weten nog steeds niet van softwarebedrijf Nebu te horen welke data zijn gelekt, aldus bestuursvoorzitter Jos Vink vandaag. De rechtbank in Rotterdam oordeelde afgelopen donderdag in een kort geding dat Nebu meer informatie moet geven over het datalek waar onder meer Blauw mogelijk de dupe van is geworden. 

Vink meldt dat Nebu inmiddels wel met meer informatie komt, maar geen antwoorden geeft op de belangrijkste vragen. 

Alles bij de bronnen; TransportOnline & BNR