Het datalek bij Europol waarbij persoonlijke informatie van topfunctionarissen op straat belandde schaadt het vertrouwen in de instelling en brengt ook de privacy en veiligheid van de betreffende medewerkers in gevaar, aldus demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid.
Eind maart meldde Politico dat vorig jaar gevoelige documenten die zich bevonden in een kluis in het hoofdkwartier van Europol in Den Haag zijn verdwenen, wat voor een crisis bij de Europese opsporingsdienst zorgde. Het ontbreken van de dossiers werd afgelopen september ontdekt.
Yesilgöz werd op 7 september vorig jaar over het datalek ingelicht. De Raad van Bestuur van Europol, waarvan Nederland deel uitmaakt, werd in oktober op de hoogte gebracht.
Momenteel wordt door Europol onderzocht hoe het datalek heeft kunnen gebeuren. Het onderzoek richt zich ook op het niet naleven van professionele verplichtingen door Europol-medewerkers. Aan de hand van de onderzoeksresultaten zegt Europol passende maatregelen te zullen nemen om herhaling te voorkomen en de integriteit van haar gegevens te waarborgen.
Alles bij de bron; Security