De data die op donderdag bij meerdere Nederlandse ministeries uitlekte, betreft enkel de namen van Rijksoverheidsambtenaren. Die metadata werd niet goed verwijderd uit documenten bij het uploaden naar websites van de ministeries.
Volgens NOS-journalist Joost Schellevis gaat het om een fout die ontstond bij het uploaden van documenten naar websites van de Rijksoverheid. Hij baseert zich op meerdere anonieme bronnen. Op donderdag meldde BNR dat er 'een groot datalek' had plaatsgevonden bij de Nederlandse ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Klimaat en Groene Groei.
Nu blijkt dat het privacyprobleem het uitlekken van namen en e-mailadressen van individuele ambtenaren betreft. Die gegevens staan als metadata gekoppeld aan documenten. Die data hoort bij het uploaden naar websites van de Rijksoverheid te worden gestript, omdat het anders mogelijk zou zijn om de ambtenaar te achterhalen die een bepaald document heeft geschreven.
Zowel de aard als de omvang van het datalek zijn op het moment nog niet bekend. Het is onduidelijk hoeveel documenten er precies zijn geüpload waarin die metadata nog te vinden was.
Alles bij de bron; Tweakers