Wetenschappers van de KU Leuven zijn erin geslaagd om privacygevoelige locaties in de endpoint privacy zones van de Strava-app te achterhalen. Ze hebben dit voor elkaar gekregen door openbaar gedeelde gegevens te analyseren.

De onderzoekers hebben naar verluidt 1,4 miljoen activiteiten op het platform van Strava geanalyseerd. In 85 procent van de gevallen konden ze de verborgen locaties achterhalen die gebruikers verbergen via de zogenaamde endpoint privacy zones. Via deze endpoint privacy zones worden de eerste en laatste 200 meter van een afgelegde route automatisch verborgen voor andere gebruikers. Hierdoor zouden er geen privacygevoelige locaties, zoals het huisadres of een werkplek, worden gedeeld.

Maar aan de hand van metadata konden de onderzoekers deze privacygevoelige locaties wel achterhalen. De metadata omvat onder andere de afgelegde afstand van een Strava-gebruiker, de gevolgde route en de locatie waarop een Strava-gebruiker de endpoint privacy zone binnenkomt of buitengaat. In combinatie met een stratenplan kan deze gegevens volgens onderzoekers je vertrek- of aankomstpunt zelfs vrijgeven.

“De endpoint privacy zones geven een vals gevoel van veiligheid”, zegt Karel Dhondt, een van de onderzoekers van de KU Leuven, aan de VRT. "Gebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat hun locatiegegevens nooit echt privé zijn", klinkt het.

Alles bij de bron; Tweakers