Een groep studenten uit Amsterdam wil een raadgevend referendum om de wet te blokkeren die inlichtingendiensten in staat stelt grote hoeveelheden data te onderzoeken. Dat betreft ook data van mensen die nergens van worden verdacht.
Het ziet er naar uit dat het referendum daadwerkelijk gaat plaatsvinden, al zijn nog wel ruim 280.000 handtekeningen nodig. De Kiesraad heeft de afgelopen twee weken al bijna twintigduizend handtekeningen ontvangen. Dat is tweemaal het verplichte minimum van 10.000 voor de eerste fase van de aanvraag. De tweede fase houdt in dat voor 16 oktober het minimale aantal van 300.000 handtekeningen verkregen moet worden. Als dat lukt gaat het raadgevend referendum door.
De aangepaste Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 maakt het vanaf 2018 mogelijk voor de inlichtingendiensten (de AIVD en de MIVD) om op grote schaal online communicatie en informatie te verwerven, ook van burgers die nergens van worden verdacht. Daarnaast wordt het in sommige gevallen mogelijk toegang te krijgen tot databases van andere instanties. Al deze informatie kan, zelfs zonder het analyseren ervan, gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten. Er mag een geheime DNA databank worden begonnen waar iedere burger in terecht kan komen. Ook mogen de geheime diensten alle geautomatiseerde apparaten hacken (bijvoorbeeld telefoons, computers, smart-tv’s en andere IoT-apparaten).
Wie dit geen prettig idee vindt, kan de studenten vanaf 4 september via hun website steunen met een digitale handtekening.
Alles bij de bron; BeveiligingsNieuws