Data vormen de ruggengraat van het businessmodel van heel wat onlineplatformen.
“Kleding is maar een wortel die Zalando voorhoudt, om data te verzamelen.” Bol.com noemt data “het nieuwe goud”. De Zweedse kledinggigant H&M wil niet langer alleen een modebedrijf zijn, maar ook een databedrijf. De Chinese nieuwkomer Temu verleidt massaal TikTok’ers door producten aan te bieden waar ze niet voor hoeven te betalen, behalve met hun data. Die worden gebruikt om het gedrag van consumenten beter te begrijpen en te achterhalen waarin ze geïnteresseerd zijn.
“Privacy is dood. Mark Zuckerberg heeft met zijn Facebook de wereld overgenomen. Google houdt al onze zoekopdrachten nauwgezet bij.” Zo begint privacyactivist Matthias Dobbelaere- Welvaert zijn boek Ik weet wie je bent en wat je doet.
Verderop maakt hij de vergelijking met de winkelstraat, waar camera’s hangen die de privacy schenden, en met de vroegere kruidenier in een dorp, die ook de geheimen van zijn klanten kende aan de hand van de hoeveelheid snoepgoed of alcohol in hun winkelmandje. Het grote verschil? “De kruidenier verkocht je data niet aan de eerste de beste die er wat euro’s voor overhad. Dat gebeurt digitaal wel. Het is voor marketeers en bedrijven héél interessant exact te weten waar hun mogelijke klanten zitten.”
De privacy-expert raadt af op Google op zoek te gaan naar nieuwe producten en wijst ook platformen als Amazon, Zalando, Coolblue en bol.com met de vinger.
“Amazon is niet groot geworden omdat het leuke boeken heeft, maar omdat zijn datagedreven aanpak de standaard is geworden op het internet. Koop je regelmatig iets op Amazon, dan weet het platform meer over jou dan je eigen moeder.”
Alles bij de bron; Knack [inloggen noodzakelijk] [scan]