Zonder dat twitteraars het weten, verzamelt de overheid hun berichten om reacties te peilen op het beleid. Onder meer het ministerie van sociale zaken, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan op die manier te werk.

Overheden gebruiken voor het verzamelen en analyseren van (kritische) tweets tools van commerciële bedrijven als Coosto, Obi4wan en Twittertap. Deze tools ‘tappen’ Twitter, verzamelen op grote schaal (anonieme) berichten en maken deze geschikt voor data-analyse. Het gaat om vragen van twitteraars, berichten waar de betreffende overheid in wordt genoemd door bijvoorbeeld opiniemakers, of nieuwsartikelen en reacties daarop.

Volgens deskundigen is deze werkwijze problematisch, omdat gebruikers ten onrechte niet worden geïnformeerd.

Dat overheden Twitterberichten analyseren heeft vaak een pragmatische reden. Het is volgens hen het enige platform dat zonder toestemming van de gebruiker toestaat berichten op te slaan. Verschillende experts plaatsen daar grote vraagtekens bij. Burgers hebben het recht om te weten wat er met hun gegevens gebeurt en waarvoor ze worden gebruikt.

“Ze moeten de betrokkenen mijn inziens op de hoogte brengen indien ze tweets en accountgegevens opslaan", zegt internetrecht-jurist en rechtswetenschapper Mathieu Paapst. “Eigenlijk is het opmerkelijk dat de overheid als betalende opdrachtgever dit niet gewoon eist van Coosto.”

Alles bij de bron; Trouw