Transvision, een bedrijf dat namens de overheid ouderen van A naar B vervoert, gebruikt die positie om klanten te scoren voor commerciële activiteiten. 

Zeker in deze tijd valt er veel geld te verdienen aan oudere mensen. Ze zijn kapitaalkrachtig en de bevolkingsgroep groeit gestaag. Met andere woorden: er is veel vraag naar producten die ouderen in het dagelijks leven kunnen ondersteunen.

Cubigo speelt in op die vraag. Het bedrijf beheert een platform waarop ouderen allerlei producten kunnen aanschaffen. Medische hulpmiddelen, informatie over langer thuiswonen, tafeltje-dek-je, noem maar op. Om ook in Nederland in contact te komen met klanten, gaat Cubigo in 2017 een samenwerking aan met Transvision, een belangrijke speler in vervoersland. Het voert namens de overheid het Valys-systeem uit. Bijna een miljoen keer per jaar helpt Transvision op die manier een burger met een mobiliteitsbeperking - ouderen, gehandicapten - van A naar B.

Het bedrijf heeft de beschikking over adresgegevens, hun email en hun geboortedatum. Transvision mag de gegevens van Valys-gebruikers niet zomaar doorgeven. Het bedrijf voert het speciale vervoer tijdelijk uit. Bij de volgende aanbesteding kan Transvision die positie kwijtraken en heeft dan ook geen toegang meer tot de klantgegevens.

Vorig jaar kregen Valys-gebruikers plots een extra optie om hun vervoer te boeken: VITA. Dat is een boekingstool 'voor mensen met een grotere mobiliteitsbehoefte dan alleen Valys', lezen de ouderen op de Valys-site. Ouderen die de Vita-optie kiezen, moeten ook akkoord gaan met de voorwaarden van Cubigo. Daarin staat onder meer dat Cubigo alle gegevens bewaart, totdat het account door de gebruiker wordt gedeactiveerd. Klanten stemmen er ook mee in dat ze andere aanbiedingen kunnen ontvangen.

Privacy-experts hebben ernstige twijfels bij de gang van zaken. Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar aan de Universiteit Leiden: ,,De klanten van Valys bevinden zich in een afhankelijke positie. De vraag is of ze echt in vrijheid een weloverwogen keuze kunnen maken. Ook als de gevolgen in de kleine lettertjes staan, is het de vraag of de toestemming rechtsgeldig is. Veel mensen lezen de kleine lettertjes niet." Daarnaast is er de morele vraag. Mag een bedrijf dat een publieke taak uitvoert die positie gebruiken om er commercieel beter van te worden? Volgens KBO-PCOB lijkt er sprake van belangenverstrengeling.

Alles bij de bron; AD