Privacyorganisatie noyb heeft bij de Franse privacytoezichthouder klachten ingediend over drie populaire mobile apps en de manier waarop ze persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelen. Dat gebeurt volgens noyb op illegale wijze die in strijd met Europese privacywetgeving is. Het gaat om MyFitnessPal, de app van de grote Franse elektronicaketen Fnac en SeLoger, de Franse tegenhanger van Funda. De apps hebben bij elkaar vele miljoenen gebruikers.

Zodra de apps zijn geïnstalleerd en geopend beginnen ze meteen met het verzamelen en delen van persoonlijke data van gebruikers, aldus de klacht van noyb.

De verzamelde data bestaat uit Googles unieke advertentie-ID (AdID), model en merk van de telefoon en ip-adres, dat met derde partijen wordt gedeeld. Dergelijk dataverzameling maakt het mogelijk om gebruikers te profileren en hen gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Informatie zoals het AdID is uniek en gekoppeld aan het toestel van de gebruiker en laat adverteerders en andere derde partijen gebruikers ook in de toekomst volgen.

De klacht tegen de drie apps is een eerste stap in een breder onderzoek naar de manier waarop mobiele apps omgaan met de data van hun gebruikers. Noyb spreekt van een breder probleem. "Hoewel deze apps vaak miljoenen gebruikers hebben, doen ze geen moeite om aan Europese privacywetgeving te voldoen, maar delen privédata met derde partijen om aan de gegevens van hun gebruikers te verdienen.

Alles bij de bron; Security