Tiplijn Meld Misdaad Anoniem geeft de anonieme tips niet alleen door aan de politie, maar blijkt ze ook te verkopen aan andere partijen. Daarmee verdient de stichting jaarlijks bijna een half miljoen euro, blijkt uit onderzoek van opinieblad De Groene Amsterdammer.

De klanten van de tiplijn zijn vooral gemeenten, maar ook verzekeraars, energiebedrijven en de belastingdienst kunnen tips kopen. Ze betalen een vast bedrag per maand en een bedrag per tip. Met die tips kan een energiebedrijf bijvoorbeeld achter iemand aan gaan die illegaal stroom aftapt voor zijn illegale hennepkwekerij, kan een verzekeraar bij diezelfde hennepkweker verhaal halen wegens fraude en kan de Belastingdienst bij die persoon terecht omdat hij zwart geld bezit.

Experts uiten hun zorgen in het weekblad. “Meld Misdaad Anoniem is de opsporing aan het vercommercialiseren. Dat is volstrekt onacceptabel”, zegt advocaat Jan Boone. Hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne noemt de verkoop van meldingen risicovol. “Er kunnen perverse prikkels ontstaan om het product zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Daardoor bestaat het risico dat wat minder wordt gelet op bepaalde waarborgen zoals een maximale bewaartermijn van drie maanden. Want dat is dan toch commercieel wat minder interessant.”

Alles bij de bron; Beveiliging