Zonder privacy geen vrijheid, betoogde hoogleraar Bart Jacobs laatst. Dat is zichtbaar onjuist, en dat geldt dus ook voor zijn pleidooi voor de volgens journalist Peter Olsthoorn draconische maatregelen.

.... De Tweede Kamer, media en publiek moeten alert zijn op datamisbruik en op besluiten die door computers genomen worden, zonder verdere controle. Zo kreeg de Tweede Kamer contouren voor een 'Kaderwet gegevensuitwisseling', maar niemand sloeg er acht op. Evenmin op het overzicht datakoppelingen van overheden: 57 pagina's ontoegankelijke tabellen.

...Er is nog geen begin van een antwoord op de grote vragen over data-inzet en anonimiteit. 'Big data' bieden inzicht in ziekten als ALS en Parkinson, ook in armoede, fraude, schooluitval en in polarisatie, radicalisering en racisme/antisemitisme. Maar tegen welke privacyprijs? Daar moet zeker open debat over komen, met het hele parlement en met ons. En we moeten eerst zelf zuiniger worden met data.

Zo heb ik geen mobiel internet - de privacyalarmisten wel - dus loop ik 'onbespied' rond in de openbare ruimte. Ik lees onderweg Trouw of een boek en kijk om me heen. Begin bij jezelf...

Alles bij de bron; Trouw


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!