De Indiase overheid houdt haar bevolking in de gaten met een doorgedreven digitalisering en de monitoring van online gedrag. ..

...In het hele land neemt het gebruik van camerabewaking en gezichtsherkenning toe in scholen, luchthavens, treinstations, gevangenissen en straten. Autoriteiten rollen een landelijk systeem uit om criminaliteit te beteugelen en vermiste kinderen te identificeren.

Maar het is niet de enige vorm van toezicht.

De biometrische nationale identiteitskaart Aadhaar, met zo’n 1,3 miljard uitgegeven exemplaren, is gekoppeld aan tientallen databanken, waaronder bankrekeningen, voertuigregistraties, simkaarten en kiezerslijsten. Tegelijkertijd wil de National Intelligence Grid, een overheidsagentschap dat digitalisering promoot, meer dan twintig databanken van overheidsinstanties aan elkaar koppelen om betere burgerprofielen te kunnen opstellen.

Ook de controle op het internet is toegenomen. Er is meer toezicht op de sociale media en geen enkele andere overheid ter wereld sluit het internet zo vaak af voor de bevolking als de Indiase.

De overheid zegt dat die vormen van toezicht nodig zijn om goed bestuur te garanderen en de veiligheid te vergroten. Maar technologie-experts zeggen dat er weinig verband is met criminaliteit, dat ze de privacy schenden en gericht zijn op kwetsbare mensen.

‘Alles wordt gedigitaliseerd, dus er wordt veel informatie over een persoon gegenereerd die toegankelijk is voor de overheid en voor particuliere instanties zonder voldoende veiligheidsmaatregelen’, zegt Anushka Jain, juridisch adviseur bij de Internet Freedom Foundation, een belangengroep in Delhi.

Nog veel meer bij de bron; MO