Elke dag melden ruim dertigduizend Nederlanders zich online met een of meer unieke codes. Zo sparen ze voor goedkope bioscoopkaartjes of korting bij aankoop van sieraden, sportkleding en huishoudelijke apparatuur. De codes zijn een belangrijk onderdeel van ‘Eurosparen’, het loyaltyprogramma waarmee het Nederlandse zuivelconcern zijn vaste klanten aan zich probeert te binden. Met succes: inmiddels hebben ruim 1,3 miljoen Nederlanders een profiel aangemaakt op de site van Eurosparen.

Zegeltjes sparen is passé. Nederlanders doen nu regelmatig aankopen via de mobiele telefoon. Loyaltyprogramma’s, die ons na elke aankoop moeten verleiden zo snel mogelijk terug te komen, veranderen razendsnel mee. Punten sparen doe je tegenwoordig op een door je supermarkt, warenhuis of benzinepomp ontwikkelde app. Elke klik in die app of de site komt, samen met informatie over eerdere aankopen, in grote databases. Daar zoeken algoritmes naar patronen waarmee marketeers de communicatie met de klant steeds verder kunnen ‘personaliseren’...

...Marketeers gebruiken hierbij verschillende soorten algoritmes. Sommige kijken naar logische vervolgaankopen: wie net een nieuwe laptop heeft gekocht, zoekt mogelijk ook een draadloze muis. Andere vergelijken de aankopen van een individuele klant met een groep klanten met een soortgelijk aankooppatroon, de ‘look-a-likes’. Zo vinden ze producten die de klant nog niet koopt, maar wel goed passen in zijn consumptiepatroon.

Maar hoe kies je het meest kansrijke algoritme voor een specifieke situatie? Ook daarvoor zijn inmiddels algoritmes, die ook kijken naar de surfgeschiedenis en eerdere zoekopdrachten van de klant. Zo is het zelfs mogelijk het aanbod in een webshop, nog tijdens het bezoek van de klant aan te passen aan diens behoeftes. Des te meer data, des te groter de kans dat de ‘gepersonaliseerde’ productsuggestie aanslaat...

...Met elke nieuwe technologie verkennen loyaltyprogramma’s de fijne lijn tussen comfortabel en griezelig. De gezichten van klanten die binnenlopen bij de Amerikaanse luxeketen Saks Fifth Avenue in New York worden tegenwoordig bijvoorbeeld direct gescand door discreet geplaatste camera’s. Via de gezichtsherkenningssoftware krijgt het personeel een seintje als een ‘high value customer’ binnenkomt. Zo kunnen medewerkers deze waardevolle klanten direct persoonlijk begroeten. Met een lijstje persoonlijke productsuggesties, die de computer samenstelt op basis van eerdere aankopen.

Alles bij de bron; NRC [Long-Read]