Weet jij nog wat je gisteren precies snackte? Eetdagboeken blijken niet altijd even betrouwbaar. Dat maakt voedingsonderzoek zinloos. Een slimme 'snackbox' en een slim dienblad moeten helpen om eetgedrag op basis van echte feiten te begrijpen.

Verschillende weegschalen en camera-sensoren in het dienblad geven inzicht in hoeveel happen iemand neemt, hoe vaak hij op iets kauwt en hoeveel hij er uiteindelijk van eet. Een smartphone, die onder meer hartslag, huidtemperatuur en zweet op de huid kan detecteren, kan de gebruiker dan een bericht sturen of het klopt dat hij net gesnackt heeft. En: 'wat deed je op dat moment? "Zo kun je bijvoorbeeld de relatie leggen tussen stress en snackgedrag”, legt Guido Camps uit in de NRC. 

Het project is een onderdeel van het OnePlanet Research Center. In het innovatiecentrum werken onderzoekers verbonden aan imec, WUR, Radboud University en Radboudumc. Een verpleeghuis in Noord-Holland experimenteert er nu mee...

...De algoritmen moeten nog verder gevoed worden zodat de data betrouwbaarder worden. Maar hoe zit het met de privacy? „Met filosofen van sociale wetenschappen kijken we daarnaar. Wat is ethisch gebruik?” Cameradata bijvoorbeeld worden lokaal opgeslagen. Uitgaande gegevens zijn geanonimiseerd. „Zie je de stipjes bij de mond? Als je alleen stipjes gebruikt, ziet niemand nog dat jij het bent. Het trainen van het algoritme gebeurt met mensen die toestemming hebben gegeven hun data te gebruiken.”

Een patiënt in het ziekenhuis wordt nu al van top tot teen gekwantificeerd om zijn gezondheid in de gaten te houden – met of zonder AI. In het persoonlijk leven zouden de veranderingen weleens ingrijpender kunnen zijn: „Nu al zijn er verzekeraars die korting geven als je een fitnesstracker gebruikt. En Apple heeft patent op een nieuwe generatie smartwatches die bloedsuikers kunnen meten via een sensor. We worden er langzaam ingezogen, maar de vrije keuze staat op het spel”, zegt Camps „Los van de betrouwbaarheid: vind je het oké dat big tech weet dat je prediabetes hebt?”

Alles bij de bronnen; MSN & NRC