Banken, verzekeraars en Vereniging Eigen Huis komen in het verweer tegen een plan om nieuwe hypotheken extra te registreren. Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) wil aanbieders van andere leningen en bedrijven als telecombedrijven inzage geven in de hoogte en looptijd van je hypotheek.

Stichting BKR wil een 'positieve registratie' bij hypotheken invoeren. In het register moet onder meer staan welke hypotheken je hebt en de looptijd. Ook wie geen betalingsproblemen heeft, komt met zijn hypotheek in het register te staan.

Vereniging Eigen Huis, de belangenvereniging voor woningbezitters, liet donderdag weten fel tegenstander te zijn van de nieuwe BKR-plannen. "Of je een hypotheek hebt, is al op te vragen bij het Kadaster", stelt woordvoerder Hans André de la Porte.

Banken en verzekeraars werden afgelopen zomer als betrokken partijen om hun mening gevraagd door BKR. Ook zij zijn niet enthousiast. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars kan een BKR-registratie mogelijk stigmatiserend werken. Als je in het BKR-register staat, kan volgens hen de suggestie worden gewekt dat je niet kredietwaardig bent.

BKR niet erg onder de indruk van het spookbeeld dat telecomaanbieders je hypotheekgegevens kunnen inzien. "Ik denk dat het wel gaat gebeuren", zegt de BKR-woordvoerder. "Hypotheekverstrekkers kunnen in eerste instantie meedoen op vrijwillige basis. Dus mogelijk gaan we starten met de partijen die wel mee willen doen." 

Alles bij de bron; NU