Je herkent het misschien wel? Apps of toepassingen die zeggen beter voor jou te werken als je ze toestaat om bepaalde gegevens over jou en jouw gebruik te verzamelen en te analyseren. Binnen de instellingenmenu's van apps of toepassingen vind je vaak lange reeksen schuifknoppen of checkboxes die claimen dat de app of toepassing beter voor jou werkt, indien deze staan ingeschakeld.

Veel van dergelijke lijsten met schuifknoppen of checkboxes zijn het gevolg van de aanscherping van privacyvoorschriften in Europees verband.

De Apples, Facebooks, Googles, Microsofts, Samsungs, Snapchats en TikToks van deze wereld draaien jou echter nog steeds een loer, want ze presenteren dit op een volstrekt bedenkelijke wijze. Zogenaamd werken hun apps of toepassingen beter voor jou, indien je hen toestaat om bepaalde gebruiksdata te verzamelen en te analyseren. Niets is echter minder waar. Indien je het gros van deze schuifknoppen of checkboxes weloverwogen uitschakelt, dan werken deze apps of toepassingen doorgaans nog gewoon als vanouds.

Keuzes die de integriteit of de functionaliteit van een app of toepassing daadwerkelijk in gevaar brengen, zijn namelijk zelden of nooit beschikbaar.

Derhalve kun je een aanzienlijk deel van de schuifknoppen of checkboxes die betrekking hebben op gegevensverzameling om de app of toepassing zogenaamd beter voor jou te laten werken weloverwogen uitschakelen. Het gaat namelijk niet om jou, maar om het verzamelen van big data ten behoeve van deze techbedrijven zelf. Tegelijkertijd wordt deze informatie gebruikt om bedenkelijke algoritmen te voeden, waarmee jij wordt verleid om langer online te blijven binnen de app of toepassing.

Alles bij de bron; DutchCowboys