In Nederland zijn we voornamelijk bezig met fikkies stoken als het gaat om big data-projecten. "Weinig bedrijven branden er hun vingers aan", stelt Jeroen Schouten van E-Law Consultancy.

Big data is geen doel op zich maar een toepassing, stelt Schouten. Je zult als je aan de slag wilt met big data eerst helder moeten hebben welke doelstellingen je stelt voordat je "gaat rondneuzen in gegevens". "Het definiëren van doelstellingen helpt om te bepalen welke data gebruikt moet worden en draagt bij aan privacycompliance. Je datagebruik moet immers altijd proportioneel in relatie staan tot het doel waarvoor je het gebruikt", zegt hij. "Anders wordt het een ongecontroleerde vispartij."

...Linda Schulte, algemeen directrice van Feeddex erkent dat big data momenteel nog een modewoord is. "Hoe kan men uit de data-explosie informatie analyseren en interpreteren om zo de juiste beslissingen te nemen?", is een voorbeeld van een vraag die ze zich in haar presentatie zal stellen en beantwoorden. Die vraag is nu nog actueel maar zal dat over tien jaar niet meer zijn. "Dan heet het gewoon 'data' en zijn er oplossingen beschikbaar die managers helpen bij de structurering en interpretatie", verwacht Schulte.

Aan het "goud", dat bedrijven volgens Schulte aan big data in handen hebben, hangt wel een kostbaar prijskaartje, namelijk dat van privacy.  Volgens Schouten hoeft dit echter geen beperking te zijn voor het gebruik van big data. Een geruststelling: "Jongeren van nu zijn bewuster met privacy bezig", zegt Schouten. "Ze weten waar ze informatie online posten en halen die informatie ook weer weg. Posts blijven niet altijd onbeperkt in een online profiel staan. Ze zitten zelf aan de knoppen."

Maar volwassenen maken zich minder druk, constateert de juridisch adviseur. "Een nieuwsbericht van ING over het delen van betaalinformatie aan bedrijven lijkt niet merkbaar te leiden tot een daling in rekeninghouders. Privacy speelt evenmin een zichtbare rol in de verkiezingsprogramma's van grote partijen." 

Schouten ziet privacyhandhaving toch als taak van de politiek. "De handhaving door het CBP lijkt vooral ingegeven door politieke profilering. Dossiers worden niet gekozen omdat er sprake is van een grote inbreuk, maar vanwege de aandacht in de pers en de bijdrage aan de fundingdiscussie in de Kamer."

...De technische ontwikkelingen op het gebied van big data gaan nu sneller dan de privacy regelgeving kan bijbenen. Een technische en incidentele handhaving zoals het CBP nu toepast is daarbij niet langer op zijn plaats.

"Het CBP heeft geen aandacht voor de grote risico's voor de burger: toegang tot de GBA, biometrische paspoorten, delen van passagiersgegevens door luchtvaartmaatschappijen, kentekenmonitoring op de snelwegen, etc. De overheid is de grootste misbruiker maar wordt het minst gecontroleerd."

Alles bij de bron; CompWorld

Artikel [deels] aangepast op verzoek van Jeroen Schouten