Het zal je maar overkomen. Een paar dagen nadat je een contract voor de levering van stroom hebt ondertekend krijg je een e-mail van de leverancier met de mededeling dat je een paar honderd euro borg extra moet betalen. De energiemaatschappij vond dat nodig na hun inschatting dat je misschien de rekening niet gaat betalen. Ze baseerden die beslissing op de ongecontroleerde gegevens die ze kochten van een zogenaamd informatiehandelsbureau.

De uitzending van Kassa van afgelopen zaterdag ging over deze handel in data. Wie zijn die bedrijven en hoe gaan ze precies te werk? Bits of Freedom was te gast en legde uit wat er gebeurt en wat jij kunt doen.

Bedrijven als Experian verzamelen gegevens over jouw gedrag uit allerlei (semi-)openbare bronnen op het internet. Denk bijvoorbeeld aan het Kadaster of de Kamer van Koophandel. Maar ze kopen ook gegevens op van bijvoorbeeld incassobureaus. Al die gegevens stoppen ze bij elkaar in een grote database. De analyse van die gegevens verkopen zij op hun beurt weer door aan energieleveranciers, aanbieders van mobiele telefonie en verhuurders van woningen. En het zal je wel niet verrassen, die handel is natuurlijk nooit in het belang van diegene over wie de gegevens gaan: jij.

Sterker nog, jij wordt vakkundig dom gehouden. De bedrijven informeren je niet als ze met je gegevens aan de haal gaan. Terwijl dat wel de hoofdregel is van de Europese privacyregels: jij moet geïnformeerd worden als een organisatie iets met jouw persoonsgegevens doet. ...En heel venijnig: het kan goed zijn dat jij daar last van hebt, bijvoorbeeld omdat je opeens een grotere borg moet betalen of de huur van woning wordt geweigerd. 

Gelukkig is het idee achter die Europese privacyregels dat jij zelf de baas bent over jouw gegevens. En daarom heb je een aantal rechten. Zo kun je elke organisatie vragen of zij gegevens over je hebben. Als dat zo is, dan moet zo'n organisatie een begrijpelijk overzicht daarvan geven. En uitleggen hoe ze aan die gegevens komen, waarvoor ze de gegevens gebruiken en met wie de gegevens gedeeld worden. Je hebt ook het recht om fouten te corrigeren en om gegevens te verwijderen.

En om dat allemaal makkelijk te maken heeft Bits of Freedom een website gemaakt waarmee jij met een paar klikken bij organisaties inzage in je gegevens vraagt.

Alles bij de bron; Bits of Freedom


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha