Door een simpele koppeling van politiegegevens met geweldsincidenten in het openbaar vervoer kunnen treinen, bussen en de straat een stuk veiliger worden. Dat zegt veiligheidsdeskundige Jan Politiek van openbaar vervoersbedrijf Arriva.

Uit het vergelijken van gegevens blijkt dat meer dan 60 procent van de agressieve reizigers en notoire zwartrijders ook wordt gezocht door de politie, heeft Jan Politiek vastgesteld. De veiligheidsdeskundige werkt voor vervoerder Arriva, maar is ook lid van de Security Board van Deutsche Bahn. Door gegevens te vergelijken kunnen daders snel worden opgepakt of een reisverbod krijgen.

Arriva Nederland bezit honderd treinstellen, duizend bussen en tien boten. De bussen beschikken over camera’s met doorschakeling naar de politie via Live View. 36 treinen hebben nu frontcamera’s die bijvoorbeeld auto’s vastleggen die vlak voor een trein het spoor oversteken. Alle voertuigen hebben een noodknop met GPS-functie, zodat de centrale direct ziet waar het voertuig in nood zich bevindt. Er wordt al goed samengewerkt met de politie van Zuid-Holland Zuid, Gelderland en Noord-Nederland. Op het moment vindt een haalbaarheidsonderzoek plaats voor het koppelen van data over overlastplegers in het openbaar vervoer en personen die bekend zijn bij de politie.

Alles bij de bron; Beveiliging

Aanvulling uit de Telegraaf [premium art.]

Arriva zet alle geweld tegen chauffeurs, machinisten en conducteurs nauwkeurig in een systeem. Daardoor kan de vervoerder precies zien op welk tijdstip, bij welke halte, in welke bus of in welke trein het meeste geweld voorkomt. Ook kan per regio worden gekeken of per stad of dorp en kan de ernst van het incident worden onderscheiden.

Het grote voordeel daarvan is dat de politie gericht actie kan ondernemen en niet overal lukraak hoeft te patrouilleren. Vanwege de privacy zijn de gegevens anoniem. Er zitten geen persoonsgegevens in, alleen feiten van incidenten, agressie en geweld van Arriva en de politie. Sinds december 2014 koppelen Arriva en de politie in de regio’s waar Arriva bus- en treinvervoer verzorgt (het noorden, oosten, Brabant en Zuid-Holland), hun gegevens.


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha