45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Databases

Beveiligingsexperts waarschuwen in open brief voor sleepwet

Een groep van meer dan 30 beveiligingsexperts heeft in een open brief gewaarschuwd voor de sleepwet en de gevolgen die het voor de veiligheid van systemen en burgers zal hebben. Volgens de groep introduceert de sleepwet meerdere veiligheidsrisico's en wordt het nut en noodzaak door voorstanders overdreven.

Het eerste veiligheidsprobleem dat de experts noemen is de uitgebreide hackbevoegdheid die de diensten toestaat om via onbekende kwetsbaarheden binnen te dringen op apparatuur en in netwerken. Kwetsbaarheden die zij niet hoeven te melden bij de leverancier, waardoor niet alleen het spionagedoelwit, maar ook anderen kwetsbaar blijven.

Het tweede veiligheidsprobleem waar de experts voor waarschuwen is de bulkinterceptie. "Om het dataverkeer in bulk van de kabel op te pikken worden tappunten in het netwerk aangebracht. Binnen de cybersecurity is ieder tappunt een extra kwetsbaarheid. Hoe weten we zeker dat hackers niet ook van die taps gebruik maken?", stellen de experts de vraag. Ze merken verder op dat er veiligheidsrisico's kleven aan de opslag van de in bulk verworven data. "Want die bergen data zijn ook voor andere spionnen en cybercriminelen een goudmijn."

Als derde en laatste punt wordt het delen van de opgeslagen bulkinformatie met andere diensten genoemd. Wat er met deze gegevens gebeurt zodra ze zijn gedeeld blijft buiten het zicht van de nieuwe toetsingscommissie (de TIB) en de toezichthouder CTIVD. Verder zijn er volgens de experts sterke aanwijzingen dat nut en noodzaak van het sleepnet in de strijd tegen terrorisme door de voorstanders worden overdreven. "Er is geen bewijs dat ongerichte bulkverzameling en de geautomatiseerde (meta)analyse daarvan het meest geschikte middel is", aldus de experts.

"In de zoektocht naar veiligheid creëert de Nederlandse wetgever de bovenstaande veiligheidsrisico's. Deze moeten worden meegenomen in het debat dat helaas een stuk gecompliceerder is dan domweg privacy versus veiligheid. Was het maar zo simpel", zo sluiten de beveiligingsexperts hun brief af. Die is onder andere ondertekend door hoogleraren Herbert Bos van de Vrije Universiteit Amsterdam en Tanja Lange van de Technische Universiteit Eindhoven en Philip Zimmermann, de man achter PGP.

Alles bij de bron; Security


 

Groots Facebooklek: Cambridge Analytica maakte gegevens van 50 miljoen mensen buit

Cambridge Analytica heeft de gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers verzameld zonder hun toestemming. Dat schrijven The New York Times en The Observer. De gegevens zijn daarna gebruikt om hun stemgedrag te beïnvloeden.

Het massaal verzamelen van data zou zijn begonnen in 2014. Een deel van de verzamelde profielen zijn verkregen onder het mom van academisch onderzoek. Honderdduizenden Facebookgebruikers werden betaald om een persoonlijkheidstest te doen via een app. De test vergaarde ook alle gegevens van de Facebookvrienden van de deelnemende Facebookgebruikers. Dit leidde uiteindelijk tot een enorme database met zo'n 50 miljoen gebruikers. Een kwart van de kiesgerechtigden van de Verenigde Staten.

Op basis van die database is software ontwikkeld om Facebookprofielen te rangschikken volgens politieke voorkeuren en op basis daarvan gepersonaliseerde politieke advertenties te ontwikkelen. Facebook heeft nu het bedrijf verwijderd van het sociale platform. Het blokkeerde ook de toegang van het moederbedrijf, Strategic Communication Laboratories.

Alles bij de bron;  VRT


 

Hoe de digitale halsband van Magister de privacy van schoolkinderen nekt -art.intro-

Dankzij elektronische leerlingvolgsystemen als Magister kunnen ouders precies zien wat hun kinderen doen op school. Maar ze zijn niet de enigen: leraren, commerciële bedrijven, en zelfs de Amerikaanse geheime dienst kunnen meegluren. Van wie is die data eigenlijk?

Jezelf tegelijkertijd met je beste vriend ziek melden en samen de bus pakken naar Amsterdam. Een slecht cijfer nog even voor jezelf houden, in de hoop dat je gemiddelde na het volgende proefwerk hoog genoeg is om mee thuis te komen. De klas uitgestuurd worden. 

Het zijn vergrijpen die iedereen die ooit op een middelbare school heeft gezeten wel herkent. Maar er is één groot verschil: geen enkele puber hoeft tegenwoordig meer met samengeknepen billen thuis te komen en zich af te vragen of zijn of haar ouders op de hoogte zijn van het kattenkwaad.

Alles bij de bron; FTM [inlog noodzakelijk]


 

China rangschikt alle inwoners: wie slecht scoort, mag trein of vliegtuig niet meer op en dat is nog maar het begin

Met het sociaalkredietsysteem stopt de Chinese overheid alle burgers in een gigantische database. Daar worden ze gerangschikt volgens criteria als crimineel gedrag of financieel gesjoemel, maar ook op basis van wat ze zeggen, kopen of doen. De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming zet enkele voorbeelden van dergelijk gedrag online.

Het systeem is echter niet transparant,mensen krijgen net zo goed slechte punten voor kleine inbreuken, zoals het plaatsen van fietsen op het trottoir, of het aanbieden van verontschuldigingen die als “niet oprecht” worden bestempeld. Het zou vaak niet eens duidelijk zijn waarom iemand überhaupt op een zwarte lijst terechtkomt, laat staan wat eraan te doen valt.

Hoewel op de website van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming staat dat de nieuwe regeling pas ingaat op 1 mei, zijn er aanwijzingen dat het gebruik van sociaalkredietscores op binnenlands transport al jaren geleden begon. Begin 2017 liet het Volkshooggerechtshof van China weten dat 6,15 miljoen Chinese burgers werden geweerd van vliegtuigen omwille van sociaal wangedrag.

Met artificiële intelligentie, gezichtsherkenning en big data wil China al wat tegen de Communistische Partij ingaat de kop indrukken. China telt nu al zo’n 170 miljoen beveiligingscamera’s, maar de overheid wil dat aantal meer dan verdrievoudigen tegen 2020. Dat zou dan ongeveer neerkomen op bijna één camera per twee burgers. In 2016 werd ook gestart met een database van stemmen, handig voor het afluisteren van telefoongesprekken. Enkele weken geleden raakte bekend dat in Xinjiang burgers preventief werden opgepakt omdat het systeem hen aanduidde als staatsgevaarlijk of niet aangepast aan de maatschappij.

Vorige week testte de Chinese politie nog een slimme AI-bril uit waarmee agenten gezichten en nummerplaten screenden die in realtime door een database van verdachte figuren gehaald werd. Op termijn wil China technologisch in staat zijn om elke burger binnen de drie seconden te identificeren.

De Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou zag in de miljoenenstad Shenzhen onlangs ook een toepassing met gezichtsherkenningssoftware in het verkeer. Hij noemde het “een Orwelliaanse maatschappij” en verwees naar George Orwells boek 1984, waarin de auteur een totalitaire maatschappij beschrijft onder het goedkeurende oog van een big brother. Het volledige sociaalkredietsysteem zou operationeel moeten zijn tegen 2020.

Alles bij de bron; HLN


 

Toch nog wel onduidelijkheid over aftapwet onder Nederlanders

Ruim tweederde van de Nederlanders stelt inhoudelijk (redelijk) goed op de hoogte te zijn van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv), die in de volksmond ook wel de aftapwet wordt genoemd. Dit blijkt uit een peiling van I&O Research. Op 21 maart wordt een raadgevend referendum georganiseerd over de Wiv, waarin Nederlanders zich mogen uitspreken over de nieuwe wet.

Veel Nederlanders blijken echter niet volledig op de hoogte te zijn van de inhoud van de Wiv. Opvallend is dat deze onderdelen van de wet  slechts in beperkte mate bekend is:

  •  dat diensten niet-geverifieerde data mogen delen met buitenlandse inlichtingendiensten;
  •  dat een DNA-database kan worden opgezet;
  •  dat hacken via een derde is toegestaan. 

Alles bij de bron; DutchITChannel


 

Long Read; Een nog grotere hooiberg bouwen op de speld

Op 21 maart stemmen we over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv), maar in de aanloop naar dat referendum lijken we de verkeerde discussie te voeren. Het debat gaat vooral over het ‘sleepnet’ dat het opscheppen van gegevens via internetkabels mogelijk maakt; over de vraag of de AIVD straks onze mailtjes leest en of het toezicht daarop wel op orde is. Door hierop in te zoomen, wordt een belangrijkere vraag niet gesteld; namelijk of deze vorm van massale gegevensverzameling wel werkt.

Het korte antwoord daarop is volgens veel experts namelijk: nee. Het werkt contraproductief om steeds meer hooi te gooien boven op die ene speld die je zoekt. 

‘Data mining is simply the wrong tool for the job’, schreef Bruce Schneier in 2015. Datastapelen werkt volgens hem wel als je creditcard- of belastingfraude op wil sporen, maar niet als je tussen miljoenen mensen die ene terrorist probeert te vinden. De miljarden die aan massasurveillance worden uitgegeven noemt hij verspild geld: het levert niet de veiligheid op die wordt beloofd.

Alles bij de bron; deGroene


 

Long-Read; De geheime diensten staan klaar om met algoritmen naar terroristen te speuren

Op internet is alles te koop. Dus ook een datapakket met daarin namen, e-mailadressen en wachtwoorden van meer dan honderd miljoen mensen. Beschikbaar gekomen na een hack of omdat een bedrijf de data lekte. De koper? De geheime diensten. 

Dat weten we door een openbaar rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Die bepaalde dat dergelijke aankopen weliswaar privacy schendend zijn en informatie bevatten van mensen die helemaal niet in het vizier van de diensten zijn, maar dat ze van belang kunnen zijn voor een onderzoek. Dus zolang de veiligheidsdiensten er niet te gretig mee omgaan, mogen ze de bulksets kopen.

In de aanloop naar het raadgevend referendum op 21 maart over de nieuwe Wiv, gaat het vooral over dat zogenoemde 'sleepnet'. Maar er staat nog iets voor het eerst in de wet: de geautomatiseerde data-analyse. De AIVD en MIVD mogen hun algoritmen op de berg met verzamelde data loslaten, op zoek naar die ene persoon die aan een bepaald profiel voldoet. Of die volgens de computer patronen laat zien die kunnen duiden op extremistisch gedrag.

Maar hoe betrouwbaar zijn die analyses? Experts waarschuwen dat algoritmen het lang niet altijd bij het juiste eind hebben, en vrezen dat het toezicht daarop bij de inzet door de geheime diensten beperkt is, blijkt uit een rondgang van het Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer.

Dat algoritmen niet perfect zijn, komt naar voren in vrijwel alle studies naar het fenomeen. Sterker nog, er zit standaard een aantal valkuilen in big data-analyses ingebakken, die door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in 2016 in het rapport 'Big data in een vrije en veilige samenleving' worden verwoord.

Lees de volledige long-read bij de bron; Trouw