Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wil van sommige reizigers naar de Verenigde Staten de socialmediagegevens, e-mailadres en telefoonnummers weten, zo blijkt uit een nieuw voorstel dat nu via het Federal Register gepubliceerd zodat het publiek hierop kan reageren. Het ministerie heeft echter ook toestemming gevraagd om het plan voor een periode van 180 dagen al uit te voeren, ongeacht de reacties die op het voorstel volgen. Het zou dan al op 18 mei in werking treden.

Via het voorstel wil het ministerie voor sommige visumaanvragen een strengere controle. Het gaat dan om mensen die in gebieden zijn geweest die in handen van terroristische organisaties zijn. Volgens het ministerie heeft het voorstel gevolgen voor 0,5 procent van alle visumaanvragen, wat op zo'n 65.000 mensen zou neerkomen.

Deze personen moeten hun socialmedianaam en platformen opgeven waar ze de afgelopen 5 jaar op actief zijn geweest. Daarnaast moeten ook alle telefoonnummers en e-mailadressen tijdens deze periode worden opgegeven. Het ministerie laat weten dat het wachtwoord van de socialmedia-accounts niet zal worden gevraagd. Daarnaast zal er ook niet worden geprobeerd om de privacyinstellingen van de visumaanvragers te omzeilen.

Naast de socialmediagegevens moeten er nog veel meer gegevens worden doorgegeven. Zo wordt er ook naar de reisgeschiedenis van de afgelopen 15 jaar gevraagd en waar het geld voor de reis vandaan komt. Ook moeten alle adresgegevens van de afgelopen 15 jaar worden doorgegeven, alsmede het werkverleden voor deze periode. De VS zal ook om alle namen en geboortedata van kinderen en broers en zussen vragen. Ook alle namen van ex- en huidige partners moeten worden doorgegeven. 

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!