De Amerikaanse spoorwegmaatschappij BNSF moet 45.000 vrachtwagenchauffeurs bij elkaar 228 miljoen dollar betalen omdat hun vingerafdrukken zonder legitieme toestemming zijn afgenomen toen ze het spoorwegterrein op wilden. Dat heeft een Amerikaanse jury bepaald.

Voor het ophalen of afleveren van vracht moesten vrachtwagenchauffeurs die het BNSF-rangeerterrein in Illinois op wilden hun vingerafdruk afstaan. Volgens een vrachtwagenchauffeur liet de spoorwegmaatschappij niet weten waarom de vingerafdrukken werden opgeslagen en hoe die werden bewaard en vernietigd. Daarmee heeft BNSF de Illinois Biometric Information Privacy Act overtreden, aldus de chauffeur die een massaclaim startte. 

Volgens de jury heeft het spoorwegbedrijf van 4 april 2014 tot 25 januari 2020 bijna 46.000 keer de privacywetgeving overtreden. Voor elke overtreding werd de maximale boete van 5.000 dollar vastgesteld, waardoor het totaalbedrag op 228 miljoen dollar uitkomt. BNSF is van plan om in beroep te gaan, zo laat Bloomberg Law weten. 

Alles bij de bron; Security