Je smartphone wordt alsmaar slimmer en met steeds meer sensoren uitgerust om je leven makkelijker te maken. Deze sensoren maken het echter ook makkelijker voor kwaadwillenden om gegevens van je te stelen. Zo hebben wetenschappers aangetoond dat smartphone-malware je creditkaartnummer kan afluisteren als je dat tijdens een telefoongesprek doorgeeft aan een verkoper. De versnellingsmeter in je smartphone kan misbruikt worden om te ‘voelen’ welke toets je op het touchscreen aanslaat.

Onderzoekers van het US Naval Surface Warfare Center hebben nu een nieuwe vorm van malware ontwikkeld. De PlaceRaider malware stuurt de foto’s zonder dat je het in de gaten hebt naar een server. Software op die server plakt die foto’s aan elkaar en bouwt gedetailleerde 3d-beelden van de omgeving waar de foto’s waren genomen. 

De onderzoekers wilden hiermee aantonen dat het mogelijk is voor dieven om via een smartphonecamera een kijkje op afstand te nemen in je huis. Door de 3d-beelden te bestuderen kan een dief op afstand virtueel je financiële documenten, persoonlijke informatie of geheime bedrijfsinformatie stelen.

Alles bij de bron; Bright