De rechter die de zaak van burgerrechtenbeweging EFF  tegen de FISA-rechtbanken leidt, heeft gevraagd uitspraken van die rechtbank achter gesloten deuren in te zien. Het Amerikaanse ministerie van Defensie moet de geheime documenten nu aan de rechter afstaan. Dit om te bepalen of die uitspraken rechtmatig geheim zijn gehouden. De Amerikaanse rechter noemde “het publieke belang” van het inzien van geheime documenten belangrijk. 

Uitspraken van een FISA-rechtbank zijn geheim en worden onder meer door inlichtingendiensten als de NSA gebruikt om ongemerkt dataverzoeken bij bedrijven als Google, Apple, Microsoft en Facebook te doen. Die bedrijven zijn verplicht mee doen, en mogen niet openbaar maken dat zij informatie hebben gedeeld.

 De FISA-rechtbanken zijn een gevolg van de Patriot Act, een wettenpakket dat in 2001 na de aanvallen op het World Trade Center in New York in de VS werd doorgevoerd, ze kregen extra aandacht na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Of de FISA-aanvragen daadwerkelijk voor burgers inzichtelijk worden is nog niet besloten. 

Alles bij de bron; NU