Het Amerikaanse ministerie van Justitie vraagt Dreamhost, de webhoster van een anti-Trump-website, om gegevens van 1,3 miljoen bezoekers te overhandigen die actief zijn op de website disruptj20.org. Zulke IP-adressen kunnen herleid worden naar individuele bezoekers. Het ministerie specificeert niet precies waarom de informatie wordt opgevraagd, maar het zou gaan om een verband met de demonstraties tijdens de inauguratie van president Trump.

Dreamhost noemt het verzoek 'een onterechte inzet van onderzoeksbevoegdheden' en 'misbruik van overheidsgezag'. Het bedrijf heeft daarom op 18 augustus een rechtszaak gepland, maar volgens het ministerie zijn er geen goede redenen om het zoekbevel aan te vechten. Dreamhost zou geen beroep kunnen doen op de privacywetgeving. 

Volgens privacy-onderzoeker Jaap-Henk Hoepman zou wat de Amerikaanse overheid hier probeert in Nederland in ieder geval niet zomaar kunnen: 'Als er vermoedens zijn van een verdachte die iets op een website heeft gedaan, moet zo’n website informatie over die specifieke gebruiker aan de politie geven. Maar dat is nog iets hele anders dan dat je informatie van alle websitegebruikers moet afgeven omdat er misschien één potentiële verdachte bij zit.' Deze zaak geeft volgens Hoepman wel een belangrijk signaal af: 'Het is erg belangrijk dat je niet alleen vertrouwt op wet- en regelgeving, want die kan veranderen. Je moet ook nadenken over welke gegevens je opslaat en of je alle gegevens van al je websitebezoekers überhaupt wel moet bewaren. Als je die gegevens niet hebt, kun je ze ook niet geven als er om gevraagd wordt.'

Alles bij de bron; BNR