De National Security Agency moet voortaan toestemming hebben van een rechter om bepaalde afluisterpraktijken te kunnen doen. Dat geldt bijvoorbeeld, wanneer de dienst opgeslagen telefoongegevens wil inzien of verwerken. Om dit af te dwingen, zullen die gegevens in het vervolg worden opgeslagen bij een andere partij dan de NSA zelf maar om welke partij het hier dan gaat maakte Obama nog niet bekend. 

Over het buitenland had de president nauwelijks iets te zeggen. Behalve dat Amerika belooft te stoppen met het zonder reden afluisteren van staatshoofden van bevriende naties en bondgenoten. Welke hervormingen er precies worden gedaan moet de komende maanden echt blijken. 

Obama erkent dat de technologie die onder meer de NSA tot zijn beschikking heeft, gevaarlijk kan zijn. "Krachtige instrumenten dragen het gevaar van potentieel misbruik en Amerika's capaciteiten zijn uniek. Maar inlichtingendiensten kunnen niet functioneren zonder geheimhouding. Ik stop de programma's niet, omdat ze ons veiliger maken."

Wat de hervormingen betekenen voor een land als Nederland moet duidelijk worden op 28 maart.

Alles bij de bronnen; WebWereld & AutomGids