De software van Juniper Networks, een Amerikaans bedrijf dat veelgebruikte netwerkapparatuur produceert, blijkt gehackt te zijn. Sinds een jaar of drie schuilt er een achterdeurtje in het systeem dat hackers mogelijk ongeautoriseerde toegang heeft verleend tot de versleutelde communicatie van talloze bedrijven en de Amerikaanse overheid, meldt CNN

Op dit moment onderzoekt de Amerikaanse opsporingsdienst FBI wat precies de toedracht van de hack is geweest. Het is nog onduidelijk of het achterdeurtje van buitenaf is geplaatst of dat iemand binnen Juniper dat heeft gedaan. Netwerken van Juniper worden onder meer gebruikt door de Amerikaanse ministeries van Defensie, Justitie en Financiën, evenals de FBI. 

Het achterdeurtje gaf toegang tot versleutelde communicatie die via vpn-verbindingen loopt. Het betreft zeer geavanceerd werk, aldus een overheidsbeambte tegenover CNN, en de schade is vooralsnog niet in te schatten. Onzeker is of de hack ook toegang verschafte tot staatsgeheimen, maar Juniper is zo'n veelgebruikt systeem dat die mogelijk zeker aanwezig is. Het traceren van acties van hackers zal sowieso een lastige taak zijn.

Alles bij de bron;  Volkskrant