Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Google ook e-mails die op servers buiten de VS zijn opgeslagen moet overdragen aan de FBI in een zaak over binnenlandse fraude. De beslissing staat lijnrecht tegenover het vonnis in een gelijksoortige zaak die liep tussen Microsoft en Amerikaanse veiligheidsdiensten.
 

De rechtbank in Philadelphia oordeelde dat het overdragen van e-mails van buitenlandse servers naar de VS niet telt als inbeslagname van buitenlandse informatie. De inbreuk op privacy vindt namelijk pas plaats wanneer de e-mails worden geopend in de VS. 

De uitspraak komt zeven maanden nadat een rechter in New York opnieuw bepaalde dat techgigant Microsoft geen e-mails hoeft over te dragen van een server in Ierland, verschillende techbedrijven en privacywaakhonden waren blij met die uitspraak. In januari verwierp een rechtbank een hoger beroep in deze zaak en sloot zich bij het oorspronkelijke vonnis aan.

Google zegt al tegemoet te komen aan de verzoeken van de FBI voor data waarvan bekend is dat het is opgeslagen op Amerikaanse servers. Het bedrijf ontvangt jaarlijks zo'n 25.000 verzoeken van Amerikaanse autoriteiten om data van gebruikers over te dragen. Google is het oneens met de uitspraak van de rechter en overweegt om in beroep te gaan. 

Alles bij de bron; NU