Drie jaar nadat een rechtszaak werd aangespannen wegens een dataschandaal op het inmiddels opgedoekte sociaal netwerk Google+, heeft Google de eerste particuliere gebruikers vergoed. 

Tot eind vorig jaar konden Amerikaanse gebruikers zich aanmelden om een compensatie te krijgen, nadat een grote rechtszaak uit 2018 rond het datalek op Google+ uitmondde in een schikking. In totaal moest de internetreus 7,5 miljoen dollar (6,3 miljoen euro) betalen, maar daar zien de meeste gebruikers maar een heel klein deeltje van. Zo'n 2,15 dollar (of 1,82 euro) om precies te zijn.

Dat komt omdat het totale bedrag niet alleen onder de gebruikers verdeeld wordt, maar ook naar de advocaten en de gerechtskosten gaat. Vier gebruikers die het voortouw namen in de rechtszaak kregen bovendien een iets groter deel van de koek, tot 1.500 dollar (omgerekend 1.260 euro). 

De uitbetalingen zijn een gevolg van een datalek op Google+, een sociaal netwerk van Google dat opgericht werd in 2011. In 2018 bleek dat een bug in het systeem het voor andere apps mogelijk maakte om privédata van gebruikers in te kijken. Het ging om gegevens zoals namen, e-mailadressen, leeftijden, beroepen en woonplaatsen - ook wanneer die niet zichtbaar werden weergegeven op het platform. De omvang van het lek was enorm: ongeveer 52 miljoen accounts waren al sinds 2015 kwetsbaar. 

Alles bij de bron; HLN