Amerikaanse IT-giganten zoals Google, Facebook, Apple en Microsoft moeten de staatsveiligheid van de VS niet voor Europese privacyregels opofferen door maatregelen te treffen waardoor Amerikaanse inlichtingendiensten lastiger hun werk kunnen doen, zo stelt de Amerikaanse Republikein Mike Rogers, de voorzitter van het inlichtingencomité van het Huis van Afgevaardigden.

Rogers hekelde dat grote Amerikaanse IT-bedrijven zoals Facebook, Google, Microsoft en Apple in het openbaar zich tegen de hervorming van de FISA-wetgeving hebben uitgesproken omdat die niet ver genoeg zou gaan. FISA is de speciale rechtbank die onder andere de NSA toestemming gaf om grootschalige surveillance toe te passen.

Daarnaast zouden de IT-bedrijven actief maatregelen nemen die het lastig voor Amerikaanse inlichtingendiensten maken om gegevens te verzamelen. De reden hiervan volgens Rogers is dat de IT-bedrijven hun klanten weer gerust over hun privacy willen stellen. "Als je kijkt waarom ze dit doen, dan zeggen ze dat ze hun Europese business niet willen verliezen. Dat vind ik beledigend", aldus de Republikein.


"Denk eens na over wat ze doen. Ze rechtvaardigen voor zichzelf het belang van hun inkomsten in Europa versus de nationale veiligheid van de VS.", ging hij verder. Facebook stelt in een reactie tegenover Fedscoop dat zowel de burgerrechten als Amerika beschermd moeten worden, waarbij er meer transparantie moet zijn. "We blijven van mening dat dit de enige manier is om een veilige en vrije samenleving te maken die we allemaal willen."

Alles bij de bron; Security