Sargasso meldt;

Denemarken geeft VS toegang tot hun DNA database. Deden ze dat niet, mochten de Denen niet meer zonder visum naar de VS.

Een nieuw verdrag geeft de autoriteiten van de VS toegang tot de Deense DNA & vingerafdrukken database voor de opsporing van criminelen & potentiele terroristen. Volgens TV2 Nieuws heeft Lars Barfoed, de minister van justitie, een wetsvoorstel van die strekking naar de justitie-commissie gestuurd voor hun accoord.

Het voorstel gaat in tegen de aanbevelingen van het Data Beschermings Agentschap die van mening is dat er geen controle mechanismen bestaan die de verzekering bieden dat de informatie slechts in de afgesproken onderzoeken wordt geraadpleegd.

De autoriteiten van de VS hebben Denemarken onder grote druk gezet om mee te werken, met als argument dat toegang tot de Deense databases het opsporen en vervolgen van terroristen in sterke mate zou vereteren. Denemarken heeft al een soortgelijke overeenkomst met de EU gesloten, het zogenaamde Prum-verdrag dat waarschijnlijk midden 2011 effectief zal worden.

(eigen vertaling van dit artikel)