Bert Koenders ziet niks in het inperken van mensenrechten zoals premier May van Groot-Brittannië voorstelde na nieuwe aanslagen in haar land. Koenders geeft toe dat de Nederlandse regering, maar ook andere Westerse landen nog geen antwoord hebben op de radicale islam. 'We doen een heleboel goed werk in de preventie en de aanpak, maar je mag nooit op je lauweren rusten', benadrukt hij.

Koenders volgt wat dat betreft liever de lijn van van het Belgische Mechelen. Burgemeester Somers werkt daar aan een 'inclusieve samenleving' en is daar nu zelfs 'burgemeester van de wereld' mee geworden. Hij praatte vandaag met Koenders over hoe 'groepsdenken' de vrijheid van het individu beschermt.

Volgens de minister lijkt de aanpak van Mechelen behoorlijk op die van Nederland. Het politieke geluid vanuit Groot-Brittannië is van een hele andere toon. 'Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd en iedere regering heeft de verantwoordelijkheid om haar burgers te beschermen', zegt Koenders. 'Het is niet altijd dialoog, het is ook gewoon hard optreden. Maar: je moet wel altijd de rechten van mensen respecteren en binnen de wet werken, daar zit ik in die zin anders in.'

Alles bij de bron; BNR