Minister Grapperhaus maakte maandagavond bekend dat vanaf nu strenger gehandhaafd gaat worden op het naleven van maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bedrijven riskeren een boete tot 4000 euro. Voor particulieren geldt een maximale boete van 400 euro.

Tot de nieuwe maatregelen behoort een verbod op samenkomsten tot 1 juni. Hierbij geldt geen ondergrens meer van 100 personen. Burgemeesters kunnen overgaan tot sluiting van winkels en andere plaatsen waar overtredingen plaatsvinden. Ook is thuisquarantaine verplicht gesteld als één van de gezinsleden ziek is. Hierbij geldt wel een uitzondering voor beoefenaars van vitale beroepen.

Teveel mensen hadden lak aan de adviezen van de overheid. Burgemeesters konden hier tot nu toe niet tegen optreden, maar dat verandert door de invoering van de noodverordening. Stranden, parken en campings kunnen nu gesloten worden op lokaal gezag, als mensen zich niet houden aan een maatregel als het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar. Markten mogen als onderdeel van de voedselketen nog wel doorgaan, maar ook daar geldt dat ervoor gezorgd moet worden dat mensen de afstand van 1,5 meter van elkaar kunnen houden. 

Het overheidsbeleid zal bestuurlijk en strafrechtelijk worden gehandhaafd. Bij lichte overtredingen kunnen gemeenteambtenaren en boa’s optreden. Bij ernstigere gevallen zal de politie optreden. 

Alles bij de bron; Beveiligingsnieuws